Like utenfor Helsingfors ligger det lille brukssamfunnet Iittala, som er lett å sus forbi på motorveien. Men gjennom de grønne bjørkene, skimtes en stor, hvit og vakker bygning. Den verdenskjente logoen viser seg og i løpet av et sekund vet vi alle at vi er fremme på ett av Finlands største kulturarv.
Fabrikken har produsert glasskunst for Iittala siden 1881 og selv om produksjonen er modernisert så finnes det edle håndverket igjen. Stoltheten sitter dypt forankret i veggene.
En av Iittalas mest kjente designobjekter kallees Aaltovasen, den kjennetegner ikke bare Iittala som varemerke, men også selve designet. Vasens bølgende åpning er viktig for designet og Aalto betyr bølge på finsk.
Aalto ble inspirert av eskimokvinnenes skjørt, som opprinnelig ble designet for den flotte restauranten Savoy i Helsingfors, derav navnet. Etter å ha vunnet pris på verdensutstillingen i Paris i 1936 ble den verdenskjent og produseres i dag daglig.
Forestill dere den fineste stranden på en paradisøy eller det smaleste timeglasset du har sett. Den finkornede sanden er grunnlaget for å lage glassmassen. Det finnes nok av stein som skal utvinnes i Finland, men fordi den har høyt jerninnhold får glasset en uønsket grønn farge. I stedet for å farge om glasset brukes steinmelet fra Belgia, som er et mer miljøvennlig valg. To store forsendelser dekker en årsproduksjon.
Etter grundig blanding transporteres sandblandingen inn i de hete ovnene som er spredt i det store lokalet. Iittala har en imponerende bredde på over 200 farger som gjør dem helt unike. Rød er den vanskeligste fargen å skape, så se setter dem på loppemarkedet.
Å lage en Alvar Aalto-vase krever 17 steg og minst 7 erfarne personers arbeid. Utdannelsen tar 5 år og det er en påtagelig stolthet blant de dyktige munnblåserne i fabrikken.
Det er et stressende miljø der den varme ovnen hele tiden blir minnet på. Arbeiderne jobber i skift på 50 minutter og 45 minutter hvile, i to skift om dagen.
Det er en glassovn som aldri stenges. gjør den det sprekker mursteinen og den kan ikke lenger holde tett. Hvert åttende år lages en ny ovn, alt fra bunnen av, nesten som en kakkelovn.
I flere trinn blåses massen til større «glassballonger». Som et nisseverksted på julaften skifter produksjonen mellom de ulike mennene som overlater til neste med kjent hånd og et undersøkende blikk.
"Ballongen" presses til slitt inn i den patenterte formen til et Iittala-design. I dag er mange av disse formene laget av metall, men originalene er vendt fra nærliggende trestammer. Det er stammer som har ligget på bunnen av Iittalasjøen hele vinteren for å tåle varmen fra bruket.
Alle vaser er ufarget til de deles opp og dekkes med en ny fargenyanse. Om man ser nøye etter kan man se en gjennomskinnelig kjerne innenfor fargeskallet. Når toppen er kuttet av er den klar til å sendes ut i verden.
Alvar Aalto (1898-1976) er et velkjent navn innen moderne arkitektur og design. Han var en banebrytende finsk arkitekt som også utmerket seg som møbel- og interiørdesigner. Aalto var kjent for å alltid skape balanse mellom arkitektur og beliggenhet, teknologi og mennesker. Han designet alt fra selve bygningen til dørhåndtakene selv - ingen detaljer var for små. Han så også møblene som en forlengelse av arkitekturen. Mottoet hans var at et godt objekt skulle være en del av hverdagen, noe som alltid gjennomsyret arbeidet hans.
Alvar Aaltos møbler ble utstilt på en utstilling på Museum Of Modern Art i New York allerede på 1930-tallet. Hans mest kjente verk er Savoyvasen, kanskje bedre kjent som Aaltovasen, som ble utstilt på verdensutstillingen i Paris. I dag er vasen en av de mest populære glassobjektene hele tiden. Vasens glatte linjer og asymmetriske form har blitt et karakteristisk trekk som du kjenner igjen i Aaltos arkitektur og glassdesign.
Alvar Aalto har designet og skapt en rekke tidløse gjenstander gjennom tidene. Ved sin side hadde han sin kone Aino Aalto (1894-1949), som også var arkitekt og designer. De jobbet tett sammen og Aino var ofte dypt involvert i Alvars arbeid. Paret plukket raskt plukket de moderne arbeidsmetodene fra Sentral-Europa og begynte tidlig å jobbe med den nye teknologien for å bøye tre. Sammen med Maire Gullichsen og Nils-Gustav Hahl grunnla paret det vellykkede møbelfirmaet Artek, og mange av møblene de designet er fortsatt i produksjon.