Søk
Service
Kundeservice
Brands
Varemerker
Campaign
Kampanje
News
Nyheter
Møbler
Belysning
Innredning
Kjøkkenet
Servering & Borddekking
Tekstil & Tepper
Assesoarer
Utemiljø
Varemerker
Jul
Kampanje
Alle tilbud
Varemerker
Nyheter
Outlet
Inspirasjon
Følg oss
Søk
Sjekkboks
30 dagers åpent kjøp
Sjekkboks
Trygg hjemlevering
Sjekkboks
Fri frakt over 799 kr*
Guider

Innred med belysning - rom for rom

Synes du det er vanskelig å få til belysningen hjemme? I denne guiden kan du lese om hva du bør vurdere når du velger lamper for stue, soverom, gang, kjøkken og bad.

Belysning i entréen

Entréen til huset skal både være praktisk og innbydende, og riktig lys kan være avgjørende for inntrykket entréen gir. I entréen er det behov for justerbar og funksjonell belysning både for å kunne finne det du trenger under mørke morgener og for å kunne skjule feil når du ikke vil at de skal være synlige.

En dimbar taklampe er å foretrekke, slik at du enkelt kan justere lysstyrken basert på behov. For å få entréen til å føles hjemmekoselig, kan det være lurt å supplere med flere lyspunkter. Her er et par tips om hva slags belysning som passer i entréen.

Alternativer til den klassiske takpendelen

Hvis du ikke har veldig høye tak, kan det være praktisk å unngå hengende pendler, derfor kan et takplafond være et godt valg av taklampe til entréen. Taket gir god, generell belysning og belyser også en større del av taket, noe som gjør at rommet føles mer romslig.

Spotlights er et annet alternativ som utfordrer den klassiske takpendelen. Velg en variant med justerbare spotlights, slik at du kan velge hvor du vil rette lyset. Kanskje du vil belyse skapet eller speilet? Punktbelysning gjør at du ser bedre ut i speilet og det fanger flere vinkler og konturer enn en klassisk taklampe.

Gjør det hjemmekoselig med dekorative lys

En dekorativ vegglampe som utfyller et speil eller et maleri, vil bidra til å skape plass og få rommet til å føles større. Dekorative lys gir også en koselig følelse som er vanskelig å oppnå kun med generell belysning.

Hvis du har plass til en benk eller et avlastningsbord, kan det være fint med en bordlampe i entréen. Det vil bli en stilig interiørdetalj som vil bidra til å skape stemning. I en vegghylle kan en bærbar lampe som tar litt mindre plass, komme til nytte.

Over me fra Northern
Como fra &tradition

Belysning til kjøkkenet

Kjøkkenet er kanskje rommet som stiller de høyeste kravene til god belysning. Lyset skal være fint og behagelig, men også fungere for en rekke bruksområder. Derfor må kjøkkenbelysningen være fleksibel. Del belysningen i flere grupper og sett en dimmer på hver gruppe, slik at du har gode forhold for å kunne justere belysningen i henhold til anledningen. For å få den beste lyseffekten, bør du ha mellom 5-10 lyskilder avhengig av kjøkkenets størrelse, delt mellom generelt lys, arbeidslys og stemningslys. Antall lyskilder inkluderer også vinduer.

Generell belysning for kjøkkenet

Generell belysning er belysningen som gir det generelle lyset i rommet - oftest i form av en taklampe. Det er lyspunktet som belyser alle hjørner av rommet og gir god grunnleggende belysning for ulike aktiviteter. Kjøkkenet krever å kunne være riktig opplyst, derfor tror vi spotlights er en god grunnbelysning. Innfelte spotlights hvis taket tillater det, men det er mange utenpåliggende takskinner og andre varianter med flere lyskilder, slik at du kan velge hvor du skal lede lyset.

Arbeidslys på kjøkkenet

Arbeidslyset er kanskje den viktigste belysningen på kjøkkenet. For at du skal se godt når du arbeider, trenger du et godt og sterkt lys, og ideelt sett vil du ikke at det skal være noen skygger når du lener deg over benken, så tenk på plasseringen av belysningen. En veldig populær og effektiv måte å få et godt arbeidslys på er for eksempel å sette LED-spotlights eller lysskinner under toppskapene. Pendellamper skaper også et godt arbeidslys når de plasseres rett over kjøkkenbenken, for eksempel over en kjøkkenøy eller hvor du mangler toppskap, men husk at risikoen for skygger øker når lyset kommer rett ovenfra.

Belysning som skaper stemning

Føl deg fri til å supplere den generelle belysningen med stemningsbelysning for å skape kos og få alle kjøkkenets kriker og kroker til å komme til sin rett. Skygger og kontraster gir ofte mer effekt enn valg av farge og materiale i et rom. Store kontraster kan være harde mot øyet og rommet kan oppfattes som mørkere enn det egentlig er, så prøv å finne en balanse mellom ulike lysnivåer. Det lyseste lyset skal rettes i retningen der du vil trekke mest oppmerksomhet. Ved spisebordet eller kjøkkenøya er det en god ide å skru ned lyset. Heng lampen ca. 50-60 centimeter over bordet, og du vil belyse hele bordflaten uten å skjule synsfeltet eller blende de som sitter ved bordet. Et avlangt bord trenger ofte flere lamper for at lyset skal dekke hele bordet.

Med stemningsbelysning har du mulighet til å sette et personlig preg på kjøkkenet ditt. Tenk på antall lyskilder og slipp kreativiteten løs! En gulvlampe, vinduslamper og lampetter er eksempler på fine lyskilder i et litt større kjøkken. Hvis du har et lite kjøkken, er det helt mulig å slå arbeidslyset til et behagelig stemningslys ved hjelp av en dimmer.

Kvist fra Örsjö
Dancing pendant fra MENU
Gräshoppa fra GUBI

Belysning til stuen

I stuen bruker hele familien mye tid og valget av belysning er sentralt for atmosfæren du vil skape. Flere lyspunkter anbefales, så vurder hvilke deler av rommet som må belyses og start ta utgangspunkt i det når du planlegger kjøpene dine. Det er lett å lyse på de store møblene i rommet, for eksempel sofa og salongbord - men ikke glem hjørnet av rommet. Ifølge læren til feng shui strømmer energiene bedre hvis det er noe i hjørnene, for eksempel en lampe eller et bord. Kanskje du velger å plassere en gulvlampe i et av hjørnene, eller plassere en bordlampe på et sidebord eller pidestall?

Gjør et statement med taklys

En taklampe er ikke et must fordi du sjelden trenger funksjonell belysning i stuen, men hvis overflaten tillater det, kan det bli et veldig stilig midtpunkt i rommet. Et varmt tips er å bryte normen og henge to eller flere taklamper i forskjellige høyder - vær så snill å velge lamper fra samme serie og variere farge og/eller størrelse.

Arbeid med forskjellige høyder

Hvis alle objekter er av samme høyde, vil et rom være ganske flatt. Prøv å utfordre dimensjonene på rommet ved å jobbe med forskjellige høyder - unngå å plassere vegglampen i nøyaktig samme høyde som det ved siden av, bytt gulvlampen med en større bordlampe på en bunke med bøker eller plasser lampen på en sokkel for å skape høyde. Triksene er mange, og faktisk er det ikke så vanskelig å komme til som det kan først virke.

Sats på bærbar belysning

Vi vil også gjerne slå et ekstra slag for bærbare lamper. En trådløs lampe er det perfekte valget hvis du ikke er helt sikker på hvor du trenger ekstra belysning, eller hvis du ofte pusser opp hjemmet ditt. De bærbare lampene er litt mindre enn en klassisk bordlampe og kan enkelt plasseres på bokhylle, på salongbordet, i vinduskarmen eller på TV-benken. I tillegg kan du bare bære lampen med deg hvis du flytter til et annet rom, eller ut på terrassen.

Noen praktiske tips til stuen

  • For en koselig atmosfære, bør du velge lyskilder med varmt hvitt lys.
  • Bakgrunnsbelysning bak TV-en lindrer øynene som ellers må strekke seg mye på grunn av den store kontrasten mellom et mørkt rom og en lys skjerm. Vær derimot oppmerksom på plasseringen av lysene, slik at du unngår at lyset reflekteres i skjermen.
  • Indirekte belysning, slik om vegglamper eller bildebelysning, er en enkel måte å øke stemningen på.
Bau fra Normann Copenhagen
Tense fra New Works
Gatto fra FLOS

Soveromsbelysning

Soverommet er et sted for hvile og rekreasjon, men også et sted for hverdagslige ting som å kle seg. Her anbefaler vi en sentral taklampe og en eller to nattbordslamper som styres separat. Effektbelysning for garderober og speil er et godt supplement og bidrar til en atmosfærisk atmosfære.

Legg grunnlaget med en taklampe

Start med å velge en god taklampe, helst med en dimmer. Taklampen skal kunne fungere som et praktisk lys når du rengjør, velger klær og kler deg, men du vil også kunne dimme lyset og bruke det som en litt mykere generell belysning. Et diffust lys fra taklampen reduserer også kontrasten når du leser under nattbordslampen, noe som er mer skånsomt for øynene.

Legg til nattbordslamper

Sengelamper, eller leselamper, gir et fokusert lys som hjelper deg med å konsentrere deg i lengre perioder. I det større soverommet kan det føles luksuriøst å plassere en bordlampe på hver side av sengen, bærbare lamper er også ideelle, fordi du ikke trenger å bekymre deg for å ha en tilkoblet stikkontakt. Hvis du har litt mindre plass eller ønsker å holde gulvplassen fri, er det fint å velge en vegghengt nattbordlampe, enten på en eller begge sider av sengen. Husk at leselampen ved sengen helst bør ha et varmt hvitt lys, fordi kaldt lys reduserer produksjonen av søvnhormonet melatonin.

Dekorer med stemningsbelysning

Dekorativ belysning og stemningslys har en beroligende effekt. Velg en opal hvit lyskilde for en mykere glød, helst med en dimmefunksjon, slik at du kan kontrollere lysstyrken. Å plassere mange mindre lys rundt i rommet er et enkelt triks for å få overflaten til å føles større. Ta gjerne en mindre lampe eller spotlights over speil og garderober for å utfordre dimensjonene på rommet og øke stemningen ytterligere.

Ellipse fra Watt & Veke
AJ fra Louis Poulsen

Belysning på badet

Badet er et rom med mange bruksområder og krever derfor ulike typer belysning. På samme måte som på kjøkkenet, er det viktig å ha godt generelt lys på badet, helst fra et tak som gir et stort lysspredning eller fra spotlights som kan rettes i retningen du vil fokusere på. Ved rengjøring eller hvis du for eksempel har et kombinert vaskerom og bad, vil du kunne belyse hele rommet riktig, mens du vil kanskje kunne dempe belysningen litt når du har gjester eller nyter et herlig bad. Sats derfor på dimbare lys slik at du kan variere lysstyrken i henhold til anledningen, og sørg også for at det er mulig å slå på og av takbelysning og annen belysning separat.

Lys opp speilet på badet

For å kunne bruke det fulle potensialet til badespeilet, er det nødvendig med godt lys. For best effekt, bør du plassere lamper ved siden av speilet og helst også over, for å unngå skygger. Det er mange lamper å velge mellom, både spotlights, vegglamper og mindre pendler er gode som belysning for badespeilet. Vurder å velge en lampe med matt eller opalbehandlet glass for å unngå å bli blendet, helst LED-belysning med klart hvitt lys for å unngå skiftninger i gult eller blått.

Hvordan vet jeg hvilken lampe som kan brukes på badet?

Alle lamper har en spesiell merking kalt IP-klasse, det er en merking som indikerer hvor støvtett og vanntett lampen er. IP-klassen finnes på lampeetiketten i form av bokstavene IP og et tosifret nummer. Det første sifferet indikerer lampens støvtetthet, den andre indikerer lampens vanntetthet. Jo høyere verdien er, desto mer holdbar er lampen.

Når det gjelder vannfrie deler på badet, er IP21 og over tilstrekkelig. I våtromsdeler som området rundt en dusj eller et badekar, er minst IP44 nødvendig, og hvis du ønsker belysning i dusjen eller badekaret selv, trenger du en lampe i IP-klasse 67 eller høyere. Les nøye om de ulike IP-klassene i våtrom før du velger belysning på badet for å være sikker på at du følger retningslinjene som er tilgjengelige - både for din egen sikkerhet og for at lampen skal vare så lenge som mulig.

Torrano fra Globen Lighting
Circ fra Estiluz

Nå som du har lest denne guiden, håper vi du føler deg oppmuntret til å gå vill med lysene på hjemme. Ta gjerne en titt på vår store belysningskategori, med tusenvis av lys klar til å pryde hjemmet ditt!

Mer inspirasjon

Vedlikeholdsråd for messing
Lamino - en svensk designklassiker
Oppbevar smart og pent
Møbler Belysning Innredning Kjøkkenet Servering & Borddekking Tekstil & Tepper Assesoarer Utemiljø undefined Kundeservice 21 96 61 05 Jul Kampanje Alle tilbud Varemerker Nyheter Outlet Inspirasjon