Søk
Service
Kundeservice
Brands
Varemerker
Campaign
Kampanje
News
Nyheter
Møbler
Belysning
Innredning
Kjøkkenet
Servering & Borddekking
Tekstil & Tepper
Smykker & Assesoarer
Utemiljø
Varemerker
Kampanje
Alle tilbud
Varemerker
Nyheter
Outlet
Inspirasjon
Følg oss
Søk
Sjekkboks
30 dagers åpent kjøp
Sjekkboks
Trygg hjemlevering
Sjekkboks
Fri frakt over 799 kr*
Guider

Hvilken lyskilde bør jeg velge?

Valg av farge på lyskilden kan ha stor innvirkning både på innredningens utseende og på din egen sinnsstemning og prestasjonsevne. For hjemmebruk er valget av lyskilde ut ifra lysets fargenyanse ofte et spørsmål om smak og det finnes ikke noe rett eller feil.

Her er noen spørsmål du kan stille deg før du velger hvilken lyskilde du skal ha:

 

  • Skal lyskilden være dimbar?
  • Skal jeg ha en matt eller klar lyskilde?
  • Hvilken fargetemperatur vil jeg ha? (Kelvin)
  • Hvor sterkt lys vil jeg ha? (Lumen)
  • Hva skal jeg tenke om spot-lyskilder?

Dimbar eller vanlig lyskilde

Velger man en dimbar lyskilde skal den passe til den type dimmer man har. Hvis du har en dimmer på ledningen eller på veggen, så lyser ikke armaturet hvis du ikke har en dimbar lyskilde. Husk at dimmere ikke fungerer godt, selv for svake lyspærekilder.

Matt eller klar lyskilde

Matte lyskilder bør brukes i armaturer med hvitt eller farget glass for å gi et jevnt lys over skjermen. Det samme gjelder dersom du har en polykarbonat-skjerm. Hvis du har en gjennomsiktig skjerm, er det bedre med en klar lyskilde. Enklere lyskilder gir også vakrere mønstre fra åpne skjermer.

Lysets farge (Ra eller CRI)

Lysets fargetemperatur måles i antall Kelvin (K) og lyskildens fargegjengivelse måles med Ra-indeks (også kal CRI på engelsk). Fargetemperaturen (K) og fargegjengivelse (Ra) har innvirkning på hvordan vi oppfatter fargetemperaturen i omgivelsene og hvordan vi får til en viss stemning. Om du vil ha et mer blått og kaldt lys, så må du velge høyere Kelvinverdi. Ra-indeks angir lyskildenes evne til å gjengi farger. Ra-indeks 100 gjengir fargene på beste vis og Ra-indeks 0 gjengir ikke farger, da ser vi alt i svarthvitt.

"2700-3000K gir et avslappende varmt lys som passer bra i selskapsrom og i de fleste hjem. Det skaper både en avslappende stemning og tar frem den varme tonen i for eksempel treoverflater.
4000K+ gir et hvitt lys som passer godt til arbeidsplasser, leselamper eller ved arbeidsoverflater, som for eksempel på kjøkkenet.
6500K+ gir et blåaktig lys som vi kan se utendørs ved klart vær. Dagslyset egner seg for arbeid som krever presisjon, som for eksempel smykkeproduksjon, tekstilarbeid eller ved sminking.

Hva er Lumen?

Når man valgte lyskilde tidligere, så man på watt-tallet som egentlig måler energiforbruk. I dag brukes Lumen for å angi hvor sterkt en lampe faktisk lyser. Nedenfor kan du se hvordan glødelampe-watt kan oversettes til lumen:

 

  • 15 W tilsvarer cirka 90 lm
  • 25 W tilsvarer cirka 200 lm
  • 40 W tilsvarer cirka 450 lm
  • 60 W tilsvarer cirka 800 lm
  • 75 W tilsvarer cirka 1000 lm

Spot-lyskilder

Når du velger spot-lyskilder, så er lysfordelingen et aspekt å ha i baktankene. Kontroller lampens åpningsvinkel, for eksempel er 36D = 36°. En større verdi gir bredere lysfordeling og en mindre verdi retter lyset mot en smalere overflate.

Hvorfor LED?

 

Siden kravet på energieffektivitet ble strengere høsten 2018, så har de fleste halogen-lampene forsvunnet fra EU-markedet. LED-lamper er bæredyktige og energieffektive og i de fleste tilfeller erstatter de halogenlamper. I dag ser LED-lyskilder også ut som de tradisjonelle halogen-lyskildene.

Halogen-lyskildene er mest brukt i spot-lamper, krystallkroner og dimbare armaturer i private hjem. Til disse formålene finnes det nå effektive, økonomiske og dimbare (kontroller at dimmeren er kompatibel) erstatnings-LED-lyskilder.

Fordelene med LED

 

LED bruker mindre energi

LED-lamper bruker 80–90% mindre energi enn glødelamper og halogenlamper.

 

LED har lang levetid

Livslengden for LED-lyskilder er ofte mellom 15 000 og 50 000 timer, noe som tilsvarer cirka 2-10 år, avhengig av hvor mye du har den på. Tilsvarende har en glødelampe en livslengde på rundt 1000 timer og halogenlamper på rundt 2000 timer.

 

LED-lyskilder blir ikke varme

LED-lyskilder slipper kun ut lite varme eller ingen varme, noe som er bra ut ifra et sikkerhetsperspektiv, ettersom det ikke er noen risiko for brannskader eller brann.

 

LED-lyskilder finnes i forskjellige lysstyrker og fargetemperaturer

Velg mellom en rekke forskjellige lysstyrker og fargetemperaturer som passer til det du skal gjøre eller hvilken stemning du vil ha.

 

LED lyser opp med det samme

I motsetning til andre energisparende lyskilder, så skrus lysstyrken umiddelbart opp til 100 %.

 

LED er miljøvennlig

Siden LED-lyskilder både har lang levetid og bruker mindre energi, så er det et miljøvennlig alternativ. I LED-lyskilder brukes det heller ikke kvikksølv som finnes i andre lyskilder.

Kjøp våre lyskilder her

Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Se også

Finn riktig belysning for hjemmet ditt
Barneromsbelysning
Møbler Belysning Innredning Kjøkkenet Servering & Borddekking Tekstil & Tepper Smykker & Assesoarer Utemiljø undefined Kundeservice 21 96 61 05 Kampanje Alle tilbud Varemerker Nyheter Outlet Inspirasjon