Søk
Service
Kundeservice
Brands
Varemerker
Campaign
Kampanje
News
Nyheter
Møbler
Belysning
Innredning
Kjøkkenet
Servering & Borddekking
Tekstil & Tepper
Smykker & Assesoarer
Utemiljø
Varemerker
Kampanje
Alle tilbud
Varemerker
Nyheter
Outlet
Inspirasjon
Følg oss
Søk
Sjekkboks
30 dagers åpent kjøp
Sjekkboks
Trygg hjemlevering
Sjekkboks
Fri frakt over 799 kr*
Guider

Ta vare på sofaen din

Sofaen er ofte en av de mest brukte møblene i hjemmet og over tid det setter sitt preg. I denne veiledningen viser vi deg hvordan du bør ta vare på sofaen din for å maksimere levetiden.

Forhindre slitasje

Før vi går inn på tips og triks om hvordan du rengjør og fjerner flekker fra sofaen, vil vi fremheve viktigheten av å forhindre slitasje. Før du begynner å bruke sofaen eller lenestolen, bør den forbehandles med en beskyttende impregnering. Når du har impregnert møblene dine, blir det lettere å tørke av. Eventuelt søl vil sette seg på toppen av stoffet og ikke suges inn i fibrene. Det er aldri for sent å impregnere sofaen, men sørg for å rengjøre den grundig før du bruker noen form for møbelpleieprodukt. Da unngår du et flammende resultat.

Det er også viktig å vurdere plasseringen av sofaen. Direkte sollys og varmekilder kan forårsake flekker og bleke stoffet, så sørg for å plassere sofaen minst 20 centimeter unna nærmeste varmekilde - enda lenger hvis det er en peis eller komfyr. Polstrede møbler skal alltid lagres ved normal romtemperatur, fordi langvarig fuktighet og kulde kan skade møblene. Bruk alltid møbelknotter under sofaen for beskyttelse.

Vedlikehold av materialet

Stoff

Nesten alle stoffer strekker seg over tid. Ved å puffe opp putene og jevne ut stoffet med jevne mellomrom, kan du forhindre at polstringen strekker seg mer enn normalt. Vend om og endre posisjonen til putene fra tid til annen, slik at du ikke får ujevn slitasje.

Skinn

Alt skinn må behandles omtrent to til fire ganger i året for å unngå skinnbleking, uttørking og sprekker. Smøring og fuktighet av skinn er spesielt viktig i tørre klima, for eksempel oppvarmede innemiljøer. Om vinteren kan skinnet derfor trenge litt ekstra forsiktighet.

Skinn er et slitesterkt materiale på mange måter, men vær forsiktig med skarpe gjenstander. Klokker, knapper, nagler og lignende kan etterlate stygge riper i skinnet som ikke kan fjernes.

Rengjør sofaen regelmessig

Familien bruker mye tid på sofaen. Voksne, barn og kanskje til og med kjæledyr etterlater seg spor som kan være vanskelig å fjerne hvis vi ikke sofaen rengjøres regelmessig. Ideelt sett bør sofaen støvsuges en gang i uken for å fjerne urenheter og støv. Det vil beskytte sofaen og bidra til bedre luftkvalitet i hjemmet. Støvsug med en myk dyse på lav effekt slik at stoffets fibre ikke trekkes ut. Skitt og rusk ender ofte opp mellom puter og under seteputer, så ikke glem å støvsuge der også. Luft puter og trekk kontinuerlig.

Bevar formen

Polstrede møbler har ofte et sete laget av et slags skummateriale. Fra starten er skummet relativt hardt og har en fast komfort som kan føles litt humpete. Over tid vil det bli mykere, glattes ut og synke litt sammen – noen opplever det som om sofaen har "sunket". Uansett hvor hardt du prøver, vil sofaen forandre form over tid, men det er noen triks for å øke sofaens levetid:

  • Puff putene med jevne mellomrom for å få luft inn i polstringen
  • Ikke sitte på samme sted hver gang - bli vant til å sitte på et nytt sted hver annen uke
  • Endre plasseringen av puter for jevnere slitasje

Behandle smuss og flekker

Flekker på sofaen er i utgangspunktet umulig å unngå, men med riktig behandling kan de aller fleste fjernes. Rengjør sofaen så raskt som mulig, så vil sjansen for at flekken forsvinner øke. Det viktigste når det gjelder flekkfjerning på sofaer og andre polstrede møbler, er å bruke riktig rengjøringsmiddel. Bruk aldri oppvaskmiddel, vaskemiddel eller løsemiddel, men invester i en god flekkfjerner tilpasset sofaens materiale.

Du må heller ikke være for hard når du behandler flekken, fordi det er fare for at du vil gni inn smuss i stoffets fibre og skaden vil bli enda større enn før. Jobb gjerne fra baksiden av stoffet hvis det er mulig. Mikrofiberkluter er effektive for rengjøring av stoffsofaer. Du kan deretter bløte kluten med varmt vann og rulle kluten i en rulle. Trekk rullen frem og tilbake over det skitne området slik at smusset løftes fra stoffets fibre. Et impregnert stoff er lettere å rengjøre enn et ubehandlet stoff. Skinnsofaer kan få fettflekker fra for eksempel hender og nakke og her må du bruke en spesiell skinnrengjøring for å behandle flekkene.

Hvis sofaen ikke kan reddes

Før eller senere kommer man til et punkt der sofaen ikke kan reddes, uansett hvor ofte du impregnerer stoffet eller hvilket rengjøringsmiddel du bruker. Men mange moderne sofaer har avtagbar polstring, og her vil vi virkelig slå et slag for å erstatte polstringen i stedet for å kaste hele sofaen. Det er en enkel måte å endre sofaens utseende på og sparer både miljøet og lommeboken. Møbeltrekk kan variere uendelig når det gjelder farge og materiale – prøv det selv og se hva hvor stor forskjell det blir!

Mer inspirasjon

String® Pocket - Moderne klassikere i et kompakt format
Mummi
Teppeguide-vi hjelper deg å finne rett teppe!
Møbler Belysning Innredning Kjøkkenet Servering & Borddekking Tekstil & Tepper Smykker & Assesoarer Utemiljø undefined Kundeservice 21 96 61 05 Kampanje Alle tilbud Varemerker Nyheter Outlet Inspirasjon