Søk
Service
Kundeservice
Brands
Varemerker
Campaign
Kampanje
News
Nyheter
Møbler
Belysning
Innredning
Kjøkkenet
Servering & Borddekking
Tekstil & Tepper
Smykker & Assesoarer
Utemiljø
Varemerker
Kampanje
Alle tilbud
Varemerker
Nyheter
Outlet
Inspirasjon
Følg oss
Søk
Sjekkboks
30 dagers åpent kjøp
Sjekkboks
Trygg hjemlevering
Sjekkboks
Fri frakt over 799 kr*
Guider

Beskytt dine rustfrie bestikk

Hvorfor får jeg rustflekker? Rustfritt stål kan faktisk lide av overflaterust. Det kommer ofte av bestikket vaskes i oppvaskmaskinen sammen med redskaper som inneholder jern. Les denne guiden for å se hvordan du forhindrer rustflekker og hvordan du blir kvitt dem når de har oppstått.
Copenhagen bestikksett fra Georg Jensen

Jern i oppvaskmaskinen gir rustflekker

Rustflekker på kniver og gafler er irriterende, spesielt om du har kjøpt bestikk i rustfritt stål. Faktum er at det oppstår rustflekker når vi ikke behandler bestikk på riktig måte. Det kan for eksempel være fordi vi vasker dem i oppvaskmaskinen sammen med gjenstander som ikke egner seg for oppvaskmaskinen. Når du vasker gjenstander av jern i oppvaskmaskinen løsner små jernpartikler som kan forårsake rustflekker på rustfrie gjenstander, såkalt fluerust.

Unngå å vaske disse gjenstandene i oppvaskmaskinen

Gjenstander i jern bør ikke vaskes i oppvaskmaskinen. Her er de mest vanlige gjenstandene som forårsaker fluerust:

  • Ostehøvelen
  • Hvitløkspresse
  • Eggdeler
  • Ulike typer siler
  • Gjenstander som allerede har rust

Skyll bestikket med det samme

Dersom bestikk eller andre rustfrie gjenstander utsettes for fruktsyre, eddiksyre, melkesyre eller salt i lengre tid, spiser syrene seg gjennom den rustfrie overflaten. På denne måten kan rusten spre seg og bli vanskelig å fjerne. Ikke la bestikket ligge i vasken for lenge, skyll dem og sett dem direkte i oppvaskmaskinen etter bruk.

Ranka fra Gense
Fjord fra Hardanger

Sjekk oppvaskmaskinen din

Sjekk for skader i oppvaskmaskinen med jevne mellomrom. Dersom det har gått hull i overflaten på bestikkurven, kan det være fri vei inn til metallkjernen, slik at rust kan spre seg. De fleste nye oppvaskmaskiner diskmaskiner har derimot en plastkurv som minsker risikoen for rust. Kontroller også at små deler som vanligvis er dekket av plast eller gummi er intakt.

Rengjør oppvaskmaskinen for fluerust

Om du har problemer med rustflekker på bestikkene dine, så er det viktig at du blir kvitt restene i oppvaskmaskinen. Her kommer to effektive måter å rengjøre maskinen fra fluerust.

Rengjør med sitronsyre

Kjør et program med sitronsyre. Rengjør maskinen ved å kjøre et program med sitronsyre. Det vil fjerne eventuell fluerust, noe som kan ødelegge dine rustfrie bestikk. Følg instruksjonene på emballasjen eller doser en teskje om det ikke er noen. Har du rustflekker på bestikket, så vil de bli fine igjen. Sitronsyre er også effektivt mot kalkflekker på glass, slik at også flekkete glass blir penere.

Merk at om du vanligvis bruker oppvaskmiddel som inneholder klor, så må du kjøre et program uten noe rengjøringsmiddel, kun vann, etter sitronsyre-kuren. Når sitronsyre og klor blandes kan det oppstå en kjemisk reaksjon, noe som kan forårsake giftig damp. Sjekk derfor at syren er ute av maskinen før du bruker oppvaskmiddel.

Rengjør med aluminiumsfolie

Form to kuler av aluminiumsfolie og trykk dem lett sammen, så de ikke er helt sammenpresset. Fyll oppvaskmaskinen som vanlig og legg kulene i bestikkurven. Sett på et program du bruker. Når oppvasken er ferdig, skal fluerusten ha festet seg på aluminiumsfolien i stedet for på bestikket ditt. Om det fortsatt er fluerust i oppvaskmaskinen, kan du enten gjenta prosedyren eller prøve metoden med sitronsyre.

Behandle eksisterende rustflekker

Når skaden allerede er skjedd finnes det noen gode råd:

  • Gni med stålrens eller sitronsyre på flekkene med en ren klut. Skyll bestikket nøye etterpå
  • Kjør bestikket med sitronsyre i oppvaskmaskinen (les avsnittet 'Rengjør med sitronsyre' lenger opp i artikkelen)
  • På spesielt vanskelige rustflekker kan du gni litt med stålull. Vær oppmerksom på hvilken retning du gnir og ikke ta for hardt i da det er en risiko for å lage riper i bestikket
  • To gamle husmortips er å gni ketchup eller en halv løk mot flekkene og polere med en klut etterpå
Piemont fra Villeroy & Boch

Mer inspirasjon

Ta vare på sofaen din
Teppeguide-vi hjelper deg å finne rett teppe!
Hvilken lyskilde bør jeg velge?
Møbler Belysning Innredning Kjøkkenet Servering & Borddekking Tekstil & Tepper Smykker & Assesoarer Utemiljø undefined Kundeservice 21 96 61 05 Kampanje Alle tilbud Varemerker Nyheter Outlet Inspirasjon