Skip to content

Yaxell

Yaxell ble grunnlagt i Seki i 1932 og har vært en av Japans ledende knivprodusenter helt siden starten. Den utrolige skarpheten på knivene og det fascinerende Damaskus-mønsteret har gjort dem populære både i restaurantkjøkken og hos kvalitetsbevisste hjemmekokker.
Alle varemerker
15 produkter
-50%
BLACK WEEK #2
YaxellSkjervestav Keramisk 27 cm
479 kr954 kr
På lager
YaxellZen Skrellekniv, 10 cm
1 042 kr
Anb. pris1 489 kr
Kun 3 stk igjen på lager
YaxellZen Utbeningskniv, 15 cm
1 861 kr
Kun 3 stk igjen på lager
YaxellKnivbeskyttelse Til Kiritsuke-kniv, 20 cm
425 kr
Kun 3 stk igjen på lager
YaxellSuper Gou Kiritsuke-Kniv, 20 cm
6 651 kr
På lager
YaxellKetu Kokkekniv, 20 cm
3 699 kr
Kun 1 stk igjen på lager
YaxellKetu Santoku-Kniv, 16,5 cm
2 219 kr
Anb. pris3 699 kr
Kun 4 stk igjen på lager
YaxellKetu Kiritsuke Kniv, 20 cm
3 899 kr
Kun 5 stk igjen på lager
YaxellKetu Skrellekniv, 10 cm
2 599 kr
Kun 3 stk igjen på lager
YaxellKetu Forskjærskniv, 23 cm
3 899 kr
Kun 5 stk igjen på lager
YaxellZen Kokkekniv, 20 cm
1 309 kr
Anb. pris2 287 kr
Kun 3 stk igjen på lager
YaxellZen Knivsett, 2 Deler
3 129 kr
På lager
YaxellZen Brødkniv, 23 cm
1 642 kr1 738 kr
På lager
YaxellYaxell Slipesten #1000
904 kr
Kun 1 stk igjen på lager
YaxellYaxell Slipesten #5000
1 383 kr
Kun 2 stk igjen på lager

Japanske kokkekniver med en unik design

Yaxell har sitt hovedkontor i Seki, Japan. Byen er kjent som hovedstaden i japansk kniv- og sverdproduksjon. Yaxell har utnyttet kunnskapen som har blitt arvet i generasjoner. I sin produksjon kombinerer de ny teknologi med tradisjonelt håndverk. Selskapet ble stiftet i 1932 og drives i dag av Takeshi Yamada san, som er fjerde generasjons knivprodusent.

Yaxells produksjon er basert på gamle sverdssmedteknikker. Produksjonsprosessen starter med å kutte knivbladet ut av en stålplate av høy kvalitet. Momentet krever mange års trening, da det gjøres manuelt med øynene som eneste målestokk. For å gi bladet en kant med eksepsjonell skarphet og hardhet har Yaxell utviklet en spesiell herdemetode.

Kniven varmes opp i en vakuumtank med ammoniakk med en temperatur på 920 grader. Oppvarmingen foregår i tre omganger. I første runde blir stålet varmet opp til 800 grader, i andre runde til 1000 grader og til slutt til 1050 grader. Deretter blir kniven avkjølt til -75 grader, til slutt blir den varmet opp igjen. Det siste trinnet er unikt for japansk knivproduksjon.

Etter herdingen monteres håndtaket på kniven. De fleste håndtakene er laget av micarta. Materialet er laget av linduk og spesialplast som presses sammen under høyt trykk og høy temperatur. Dette gir et hardt, vannavstøtende og hygienisk materiale som er godt egnet i kjøkkenmiljøet. Håndtaket settes sammen med en til tre solide nagler, avhengig av hvilken serie kniven tilhører.

Når håndtaket er på plass slipes knivene med en kvern. For å oppnå maksimal skarphet blir kniven slipt i tre trinn: Først på en grov slipesten, deretter på en middels grov og til slutt på en fin slipesten. For å bli en slipemester kreves det 5-10 års opplæring, håndverket er avgjørende for den endelige kvaliteten på kniven. På Yaxells fabrikk overlates ingenting til tilfeldighetene. Hvert trinn i produksjonen styres av en dyktig yrkesmann som bidrar til fullføring av de funksjonelle kunstverkene.

Helt siden oppstarten i 1932 har Yaxell vært en av Japans ledende knivprodusenter. I senere tid har knivene også fått betydelig oppmerksomhet i Norden. Kokkekniven fra serien Zen har tre år på rad blitt kåret til den beste kniven i Aftonbladets knivtest.

Vis mer
  • Zen
  • Super Gou
  • Ketu